در زندگی روزمره هر کدام از ما مواردی وجود دارد که ممکن است زیبایی موهایمان را در جهت منفی تحت تاثیر قرار دهند؛ مسائلی مانند آسیبهای محیطی و تعاملات ژنتیکی بیشترین میزان مشکلات را برای مو ایجاد میکنند. خوشبختانه با پیشرفت تکنولوژی، تکنیکهای درمانی مانند کراتینه مو ابداع شدهاند تا شوالیههای نجات دهنده ما باشند. با استفاده از این تکنیک، تنها در عرض چند ساعت میتوانید موهایی ابریشمی و باور نکردی داشته باشید.
کراتینه مو چیست؟
تکنیک کراتینه مو، روشی نیمه دائمی برای صاف کردن موها است که به طور تقریبی بین ۲ تا ۶ ماه ماندگاری دارد. در این تکنیک، تخلخل و شکستگیهای ساختمان کوتیکول، به کمک پروتئین کراتین فراوری شده پر میشود. در نتیجه، تار موها به طور کامل بازیابی و احیا میشوند و حالتی صاف و درخشان به خود میگیرند.
کراتینه کردن مو، آری یا خیر؟
کراتینه، مانند بسیاری دیگر از تکنیکهای درمان شیمیایی مو، مزایا و معایب خاص خودش را دارد. انتخاب یا عدم انتخاب این تکنیک، تا حد زیادی به جنس موها و خواست شما بستگی دارد. اگر برای اجرای این تکنیک دچار شک و تردید هستید، بهتر است با هر دو بعد مثبت و منفی این تکنیک آشنا شوید تا بتوانید بهترین تصمیم ممکن را بگیرید.
مزایای کراتینه کردن مو
- با ترمیم ساختمان کوتیکولی، ضخامت تار موها را افزایش میدهد.
- بعد از کراتینه، موهایتان حجیمتر از حالت عادی به نظر میرسد.
- درخشش فوقالعادهای به موهایتان هدیه میدهد.
- از تار مو در برابر آسیبهای محیطی و ایجاد موخوره محافظت میکند.
- مقاومت مو را در برابر حرارت و فشار های مکانیکی افزایشش میدهد.
- باعث پوسته ریزی کف سر یا ریزش مو نمیشود.
- مواد مغذی مورد نیاز موهایتان را کاملا تامین مینماید.
معایب کراتینه کردن مو
- مواد شیمیایی به کار رفته در ساختار این محصول، ممکن است باعث ایجاد حساسیتهای پوستی و تنفسی شوند.
- ترمیم متعدد کراتینه مو در کوتاه مدت، ساختمان کوتیکولی موهایتان را تضعیف مینماید.
- استفاده از مواد کراتینه برای خانمهایی که در دوران بارداری و شیردهی به سر میبرند بسیار خطرناک است.
- کراتینه برای افرادی که موهای نازک، ضعیف یا آسیب دیده دارند مناسب نیست.
- در بسیاری موارد رنگ موهایتان را تغییر میدهد.
برای کراتینه کردن موهایتان آماده شوید
پیش از هر چیز، لازم است بدانید که کراتینه کردن مو امری تخصصی است و به مهارت و تجربه نیاز دارد. اما اجرای این تکنیک در سالنهای زیبایی هزینه گزافی در پی دارد و درصد بالایی از افراد از پس پرداخت آن بر نمیآیند.
شرکتهای تولید مواد کراتینه، برای حل این مشکل اقدام به تولید کیتهای کراتین خانگی کردند. این کیتهای خانگی راهکاری امن و مقرون به صرفه، برای داشتن موهای صاف و براق به شمار میروند و در سراسر دنیا بسیار پرطرفدار هستند. این کیتها، کاربری خیلی سادهای دارند، کافی است مطابق بروشور اختصاصی آنها پیش بروید.
اما به عنوان دستورالعمل کلی، میتوانید مراحل زیر را به ترتیب پیش بگیرید و با نکات حرفهای این تکنیک آشنا شوید:
انتخاب محصول مناسب
فرقی نمیکند میخواهید موهایتان را در خانه کراتینه کنید یا در آرایشگاه، انتخاب محصول مناسب اولین قدم برای اجرای این تکنیک است. امروزه با توجه به افزایش محبوبیت کراتینه کردن مو، برندهای بسیاری کیتهای مخصوص آن را تولید میکنند. برای بررسی کیفیت این کیتها، بهتر است ابتدا نظرات خریداران و تجربه آنها را در سایتها بخوانید و از تجربیات دیگران کمک بگیرید. در قدم بعد، میتوانید با کسانی که سابقه کراتینه مو دارند مشورت نمایید.
چک کردن فرمولاسیون محصول
فرمولاسیون کراتینه مو، ترکیبی پیچیده از عناصر شیمیایی و قدرتمند است. برخی از این ترکیبات، میتوانند تاثیرات ناخوشایندی بر سلامت عمومی بدن شما به جا بگذارند. از خطرناکترین عناصر مواد کراتینه، میتوان به فرمالدهیدها اشاره کرد. این ماده شیمیایی، به عنوان تثبیت کننده پیوندهای پروتئینی کاربرد دارد و ماندگاری مواد کراتینه را افزایش میدهد. اما تحقیقات انجام شده، نشان دادهاند که فرمالدهید میتواند عوارض جانبی بسیاری همچون سوزش چشم و بینی، مشکلات ریوی و تنفسی، تحریک اکنشهای آلرژیک، فراهم کردن زمینه ابتلا به انواع سرطان برای سلامت شما در پی داشته باشد.
خوشبختانه پس از انتشار نتیجه تحقیقات و اثبات عوارض جانبی فرمالدئید، استفاده از اشکال مختلف این ماده در تولید محصولات آرایشی بهداشتی به شدت کاهش یافته است. البته در حال حاضر، هنوز برخی از برندها از ترکیبات فرمالدئید در فرمولاسیون خود استفاده مینمایند که انتخاب آنها چندان توصیه نمیشود. اگر میخواهید از عدم وجود فرمالدئید در ترکیب مواد کراتینه اطمینان حاصل نمایید، بهتر است برچسب مشخصات محصول را از نظر وجود این مواد بررسی نمایید:
- گلیوکسال
- ایمیدازول دنیل اوره
- دیازولیدینیل اوره
- متیل گلیکول
- DMDM هیدانتوئین
- پلی اکسی متیلن اوره
- کواترنیوم- ۱۵
- هیدروکسید سدیم
تمام این مواد شیمیایی میتوانند فرمالدهید تولید کنند و سلامت شما را به خطر بیندازند. اگر به دنبال محصول ایمن و مناسبی هستید، بهتر است این نکته را جدی بگیرید.
آموزش گام به گام کراتین خانگی
پس از یافتن محصول مناسب و اطمینان از فرمولاسیون ایمن آن، میتوانید به سراغ اجرای مراحل اصلی کراتین مو بروید. توجه داشته باشید که تکنیک کراتینه، انواع مختلفی دارد و هرکدام مزایای خاصی در اختیارتان قرار میدهند. اگرچه ممکن است برخی تفاوتهای جزئی در اجرای مدلهای مختلف کراتینه وجود داشته باشد، اما اساس آنها ثابت است.
موهایتان را بشویید
نخستین قدم برای اجرای این تکنیک، شستشوی مو و از بین بردن هرگونه آلودگی و چربی اضافی است. بیشتر کیتهای کراتین، شامپوی مخصوصی دارند که باید از آن برای شستشوی موهایتان استفاده نمایید. این شامپو، هرگونه ماده خارجی یا لایه سیلیکونی را از سطح کوتیکول مو تمیز میکند. در نتیجه، امکان تهویه مطبوع را برای ساختمان کوتیکول فراهم مینماید. علاوه بر این شامپوی مخصوص کراتینه، ساختمان کوتیکول را برای جذب یکنواخت پروتئین کراتین آماده میسازد:
- موهایتان را با آب ولرم کاملا خیس کنید. در این مرحله، مهم است که از آب سرد یا داغ استفاده نمایید.
- حالا با توجه به حجم موهایتان، مقدار کافی شامپو را روی سرتان بمالید و به خوبی ماساژ دهید. مطمئن شوید شامپو در تمام قسمتهای مو پخش شده است.
- اجازه دهید شامپو برای ۳ تا ۵ دقیقه روی موهایتان باقی بماند. سپس با آب ولرم موهایتان را آبکشی نمایید.
- برای اطمینان از تاثیر کامل این شامپو، بهتر است مراحل فوق را یکبار دیگر تکرار کنید.
موهای خود را خشک کنید
خشک کردن صحیح و اصولی موها، یکی از مهمترین مراحل کراتینه است و نقش اساسی در نتیجه نهایی کارتان دارد. برای انجام این کار، به حوله مناسب و سشوار احتیاج دارید.
- بعد از شستشوی کامل مو، از حوله لطیف نانو استفاده نمایید و به آرامی رطوبت اضافی موهایتان را بگیرید. در این مرحله، از مالش دادن حوله روی تار مو اکیدا خودداری کنید. فقط حوله را دور موهایتان به بپیچید و با ملایمت فشار دهید تا آب اضافی خارج شود.
- سشوار را روی حرارت متوسط تنظیم نمایید و در فاصله ۳۰ تا ۵۰ سانتی از موهایتان قرار دهید.
- موهایتان را در مقابل باد ملایم سشوار بگیرید و تمام قسمتهای آن را کاملا خشک کنید.
نکته بسیار مهم در این مرحله، توجه به نوع کراتینه مو و دنبال کردن دستورالعمل اصلی کیت است. چرا که میزان خشک شدن تار موها در مدلهای مختلف کراتینه متفاوت است:
- اگر از کیت کراتینه احیایی استفاده میکنید، باید موهایتان را کاملا خشک کنید.
- در صورتی که قصد دارید از کراتینه برزیلی استفاده نمایید، باید حدود ۷۰-۸۰ درصد از موهایتان را خشک نمایید. نمدار بودن موها برای کراتینه برزیلی بسیار مهم است.
موهایتان را تقسیم بندی نمایید
اجرای تکنیک کراتینه مو، کار بسیار حساسی است و به دقت بالایی احتیاج دارد. تقسیم بندی موها، یکی از نکات حرفهای است که میتواند اجرای مراحل مختلف این تکنیک را تسهیل نماید.برای این کار، به چند کلیپس محکم و مناسب احتیاج دارید:
- ابتدا موهایتان را به صورت عرضی یا طولی به دو نیم تقسیم کنید. انتخاب این مورد، به راحتی و توانایی شما بستگی دارد.
- سپس با توجه به حجم و بلندی، هر نیمه را به ۳ تا ۴ بخش کوچکتر تقسیم نمایید و به ترتیب با کلیپس محکم کنید.
- در این مرحله، بهتر است به مساوی بودن بخشهای جدا شده مو توجه ویژهای داشته باشید. رعایت این نکته، کمک میکند تا کراتینه یکدست و بینقصی را اجرا نمایید.
مواد کراتینه را روی موهایتان بمالید
بعد از اینکه موهایتان را به خوبی تقسیم بندی کردید، میتوانید با خیال راحت به سراغ بخش اصلی کراتینه بروید. در این مرحله، توصیه میشود لباس یا تی شرتی را بپوشید که دیگر آن را لازم ندارید. چرا که برخورد مواد شیمیایی کراتینه با لباس، ممکن است باعث تغییر رنگ آن شود. همچنین، پوشیدن دستکش یکبار مصرف را برای محافظت از پوست دستانتان فراموش نکنید.
- هر بخش از موهایتان را به آرامی باز کنید و براش مخصوص خود را به مواد کراتینه آغشته نمایید.
- حالا مواد کراتینه را از قسمت ریشه تا نوک موهایتان بمالید.
- موها را با برس دندانه درشت شانه بزنید تا مواد به صورت یکنواخت روی سطح تار مو پخش شود.
- در صورت لزوم، این مرحله را یکبار دیگر تکرار کنید تا مواد کافی به تمام سطح کوتیکولی موهایتان برسد. سپس موهایتان را با همان کلیپس، در جای خود فیکس نمایید.
- این مراحل را برای تمام بخشهای مو تکرار کنید.
در آخر، موهایتان را با کلاه حمام یکبار مصرف بپوشانید و حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه صبر کنید. البته برای تعیین مدت زمان دقیق ماندگاری مواد کراتینه، اکیدا توصیه میشود دستورالعمل کیت را دنبال نمایید.